ZONA ZERO

974 de visuri construite de la zero, într-o hală industrială Frisomat

o-mie-de-visuri-frisomat
Reading Time: 10 minutes

Bună, eu sunt Alexandra, împătimită a lecturii și iubitoare de cărți peste poate. De ceva vreme-ncoace am un vis. Și ce vis! Îmi doresc să pornesc de la zero o editură de carte. Această dorință a crescut în mine puțin câte puțin, până când m-a cuprins cu totul.

Iubesc tot ce ține de cărți, și pot doar să-mi imaginez satisfacția provenită din editarea, tipărirea, și publicarea manuscriselor pe care tronează numele propriei edituri. Un deliciu pentru un suflet de șoricel de bibliotecă! Și când te gândești că acum câteva luni eram departe de a-mi imagina asta.

Totul a început cu tușa Manona, care m-a ținut minte drept nepoate ei preferată încă de când îi aduceam dulceață de cireșe negre la cafea și îi legam codițe cățelului. M-a ținut minte până s-a prăpădit, săraca, și mi-a lăsat ditamai căsoiul în Primăverii.

Am vândut casa Manonei unui cuplu vegan cu cinci copii, o pisică, și doi labradori jucăuși nevoie mare, și m-am pricopsit cu o căruță de bani. Acum că a trecut șocul și știu exact ce să fac cu ei, am plecat la vânătoare de parteneri în lungul meu drum spre împlinirea antreprenorială.

N-a trebuit să caut departe. La o primă privire, Frisomat părea a oferi tot ceea ce am nevoie. Fiind inspirată de longevitatea afacerii lor, afacere care proiectează, produce, livrează și montează cu succes orice hală industrială Frisomat, am îndrăznit să îi „studiez” mai amănunțit.

Frisomat servicii

Pentru că am nevoie de un partener care să mă susțină și să mă inspire, a fost musai să aflu ce anume i-a ținut pe linia de plutire atât de mult timp pe o piață atât de pretențioasă și dificilă precum cea din România.

UN SFERT DE SECOL SUSȚINÂND VISURI

Încă de la începutul afacerii pe meleaguri belgiene, cei de la Frisomat au rămas fideli ambelor tagline-uri care îi definesc. Preferatul meu, „We shelter your business”, exprimă cu exactitate cum aceștia îmbină latura funcțională cu cea emoțională în activitatea lor, protejând și ajutând să crească cu succes sute de afaceri.

Au trecut deja 25 de ani de când experții Frisomat proiectează și construiesc hale metalice variate, investind timp și dedicare în proiecte pentru ca produsul finit să devină copia fidelă a visului fiecărui antreprenor care le calcă pragul. Pentru că la Frisomat, visurile sunt importante. Și ei au fost un vis, cândva.

Lansarea Frisomat în 1978 în Belgia a fost doar primul pas spre o dezvoltare continuă, pe toate continentele. Ce-i drept, nu au ajuns în Alaska cu halele lor, dar există un timp pentru toate. Au construit, în schimb, în Zanzibar—o destinație râvnită de către mulți în perioada aceasta!

Frisomat experienta

STRUCTURA UNUI VIS

Frisomat a început ca o mică familie, urmând să se dezvolte rapid într-o mega-familie în întreaga lume. Chiar și fondatorul companiei mamă este pe metereze în fiecare zi, încercând să ajute afacerea să țină pasul cu tot ce înseamnă nou, sustenabil, orientat spre client. Faptul că producția are loc în Belgia îi face pe cei de acolo să fie cu atât mai dedicați misiunii Frisomat. Toate celelalte filiale depind de ei!

Pentru filiala românească totul a început în Piatra Neamț în 1996. Anul acesta se preconizează că Frisomat va depăși milionul la metri pătrați construiți, și grație extinderii, există întotdeauna posibilitatea de a coopta în echipă experți din cadrul unei filiale internaționale. Se ajută unii pe alții ori de câte ori este nevoie, iar asta este esența muncii în echipă—chiar dacă e vorba de o echipă atât de mare cum este a lor.

Dar nici cu oamenii noștri nu ne e rușine! Frisomat România se mândrește cu specialiști ce au peste 20 de ani de experiență în domeniu, și se bazează pe șase echipe proprii aici la noi, dotate cu tot ce le trebuie, de la proiectanți, arhitecți, și tehnicieni dedicați, la utilaje proprii.

Totul stă pe umerii a aproximativ 60 de persoane și a trei birouri comerciale din țară. Cu toții susțin că își doresc să fie aproape de clienți în orice circumstanțe. Drept urmare, ca și mărime, branch-ul românesc este pe locul 3 sau 4 printre filialele Frisomat. Și nu-i de mirare! De-a lungul timpului s-a dovedit că oportunitatea i-a chemat acolo unde s-a dezvoltat și infrastructura, Frisomat România evoluând împreună cu țara.

CU FRISOMAT PRIMEȘTI MAI MULT DECÂT PLĂTEȘTI

Frisomat pune la dispoziția clienților diverse sisteme de hale metalice, de la hale cu specific, până la hale versatile care se pretează la folosirea în mai multe domenii, precum sistemul Astra, care datorită flexibilității sale este unul dintre cele mai populare la ora actuală.

Structurile metalice Frisomat au o arie largă de aplicabilitate în industrie, agricultură, sport și agrement, așadar am de unde alege pentru a-mi contura frumos visul.

Ținând cont de specificul afacerii mele, eu voi avea nevoie de o hală de producție de la Frisomat cu extensii pentru birouri și depozitare. Chiar am văzut un astfel de exemplu în studiile de caz de pe pagina lor, și mi se pare perfect pentru mica mea editură!

hala productie frisomat

Am fost tare entuziasmată să aflu că întreg procesul este acoperit de la A la Z fără intermediari sau terțe părți. Acest lucru îmi va oferi control complet asupra proiectului pe care îl vor pregăti pentru mine; pentru o persoană pretențioasă și ușor fixistă cum sunt eu, este un aspect important.

Urmărind puțin piața, am realizat că o colaborare cu Frisomat are chiar mai multe plusuri decât mi-aș fi imaginat. Aceștia își proiectează halelele ținând cont de rezistență, montaj, și de economisirea de material, remarcându-se prin toate trei față de concurență.

SOLUȚII INOVATOARE

Luând în calcul ritmul de lucru, echipele Frisomat fac față condițiilor de vreme mai rele față de cei ce activează în domeniul construcțiilor clasice, datorită profilului materialelor folosite. Dar asta nu înseamnă că nu se ține cont de oameni și de modul în care pot lucra fără a se expune riscurilor.

Însă cel mai interesante am găsit a fi componentele cu care se lucrează. În piesele Frisomat se regăsesc zone unde nu e nevoie de material din punct de vedere al rezistenței, și astfel se economisește din plin. Avantajul constă în costuri scăzute când vine vorba de material, manipulare, și la introducerea elementelor tehnice (curent, ventilație).

O hală Frisomat cântărește cu 20% mai puțin decât o hală a altui producător datorită materialelor specifice, iar acest lucru contează și din punct de vedere al transportului, un element important din întreaga mașinărie inteligentă Frisomat. De asemenea, canalul aflat lângă fabrică ajută la transportarea materialelor și a componentelor în mod ecologic și rapid.

Structurile din oțel laminat la rece consuma cu 30% mai puțin oțel, fără a pierde din rezistență, adăugând un element de sustenabilitate manufacturii. Mai mult, prefabricarea ajută la scoaterea pierderilor din ecuație. Practic, totul se folosește, iar deșeurile sunt inexistente.

principiile frisaomat

Tot la capitolul sustenabilitate, trebuie să vă spun că în cadrul fabricii belgiene se folosește energie verde pe cât posibil, panourile solare generând peste 50% din energia consumată de Frisomat. Aceștia sunt, de asemenea, un „prosumator” de nădejde pentru Belgia: energia produsă în weekend, atunci când fabrica nu funcționează, este vândută către stat.

Pentru mine, afacerile prietenoase cu mediul urcă mereu câteva trepte în topul preferințelor, iar Frisomat se califică negreșit pentru locul întâi. Salut inițiativa lor de a face tot posibilul să aibă grijă în ce mod afectează planeta!

SECRETUL REUȘITEI? FACTORUL UMAN

Urmărind evoluția lor, am mai înțeles un lucru minunat: Frisomat pune preț pe fiecare angajat în parte, aceștia având roluri bine definite. Întreaga companie se bazează pe o experiență solidă și un grad de expertiză greu de egalat, Frisomat fiind în continuă dezvoltare din toate punctele de vedere.

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că fiecare angajat Frisomat știe exact cu ce se mănâncă afacerea, ceea ce este de invidiat într-o companiei de proporții. Programul propriu de instruire îi ajută să stabilească împreună o direcție de dezvoltare profesională pentru fiecare în parte, și se pune accent pe specializări, după un model internațional care dă rezultate de ani buni.

Persoanele temeinic pregătite într-un anumit sector al activității sunt esențiale pentru ceea ce înseamnă conceptul Frisomat. Detaliile contează, calificările contează, și dedicarea fiecărei zale din lanțul uman al companiei duce la supra-specializări care se materializează într-o evoluție constantă.

Marea familie Frisomat încă învață, și NU le place să stea pe loc! Cheia succesului lor am găsit-o în oamenii cu care construiesc relații de lungă durată, atât în cadrul companiei, cât și a parteneriatelor cu furnizori sau clienți.

CUM SE CONSTRUIEȘTE SUCCESUL?

Cât despre treptele pe care au trebuit să le urce pentru a atinge acest succes, ele s-au dovedit a fi destul de abrupte, într-o țară unde birocrația contează mai mult decât omul. Dar au au reușit, în principiu datorită faptului că la baza Frisomat stă inovația, în toate formele sale. Oamenii chiar găsesc soluții pentru orice!

Conform celuilalt tagline de care nu se dezic, „Innovators in steel buildings”, inovația îi definește încă din stadiile incipiente ale business-ului. Fiecare hală se mulează pe nevoile clientului și pe ceea ce înseamnă întreaga sa afacere, oricât de dificil ar fi acest lucru. Frisomat nu renunță, iar asta este exact ceea ce îmi doresc de la ei!

Un aspect important în toată cercetarea mea s-a dovedit a fi faptul că Frisomat are propriul centru de R&D (Dezvoltare și cercetare) unde testează fiecare inovație. Ceea ce îmi inspiră siguranța că nu fac nimic pe jumătate, și le place să ofere clientului exact ceea ce le-ar plăcea să primească dacă ar fi în locul lui.

Încă de la început, proiectul ajuns la ei este studiat în funcție de amplasament, tipul de teren, stabilitatea acestuia și ce structuri poate susține. Fiecare hală în parte are propria sa structură, și necesită o fundație aparte în funcție de amplasament și de studiul geotehnic realizat la fața locului în prealabil.solutii personalizate frisomatFrisomat oferă soluții speciale de fundare pentru amplasamentele care ar prezenta o provocare în lumea halelor industriale. Cercetătorii Frisomat, printre care putem regăsi chiar profesori universitari de renume, optimizează fiecare soluție în parte pentru ca noi, antreprenorii, să primim ceea ce am comandat.

Și cum la Frisomat fiecare client este, de fapt, un partener, elementul de creștere și învățare se răsfrânge asupra ambelor tabere. Echipele Frisomat răspund constant provocărilor clienților. De aici au izvorât noi soluții tehnice, din colaborarea cu aceștia și din încercarea de a construi fiecare proiect după cerințele clientului. Frisomat ia în considerare unicitatea fiecăruia și se pliază pe cât posibil pe aceasta. Iar eu vreau un plan bine pus la punct.

CÂND SOCOTEALA DE ACASĂ SE POTRIVEȘTE CU CEA DIN TÂRG

Vorba aceasta nu a apărut degeaba la români. Dar constat că Frisomat a luptat să o combată, și de fiecare dată planul lor pare a se potrivi cu produsul finit. Asta pentru că se bazează pe proiectare, pe calcule bine gândite, și pe munca unor oameni dedicați. Astfel, totul iese conform planului.

Atunci când este respectată ordinea firească a lucrurilor, când totul este realizat fără a sări vreo etapă, lucrurile merg brici. Frisomat nu va livra niciodată produse neverificate și neconforme. Echipele lor efectuează evaluări ale fiecărei lucrări, de la membri, la proiectare și dezvoltare. Lipsa intermediarilor asigură omogenitatea proiectelor, totul fiind realizat pe aceeași linie, așadar le este ușor să depisteze eventualele erori.

Halele sunt testate pentru a fi siguri că ele rezistă intemperiilor, chiar și dezastrelor naturale precum cutremurele. Toate testele de siguranță sunt la zi la predarea proiectului finit. Ceea ce e perfect! Produsul trebuie să fie gata de treabă în timp util, fără a face rabat la calitate. Iar cu prețurile competitive Frisomat, orice antreprenor va spune DA, mai ales când vede garanția!

garantie frisomat

În plus, aproape în orice proiect se consultă cu specialiști pentru a oferi soluții optime clientului. Cercetarea e mama creației, specificul fiecărei afaceri care îi contactează însemnând o oportunitate de a învăța ceva nou, de a crește și de a da mereu mai mult. Iar eu am nevoie fix de asta. În special pentru că va fi necesară montarea câtorva sisteme adiționale pentru tipografie și birouri, și am înțeles că se ocupă tot ei de asta, cu ajutorul colaboratorilor.

Iar dacă vreodată voi dori să mă mut, îmi iau hala de depozitare Frisomat cu tot cu birouri și producție, și îmi aleg unde va fi noul amplasament! Halele metalice Frisomat pot fi relocate, și grație lucrului bine făcut încă de la început, toate elementele componente rămân într-o condiție excelentă. Aici intră în joc calitatea materialelor folosite, dar și priceperea celor de la montaj. Pe lângă asta, prin intermediul proiectului FRISOcare, Frisomat rămâne în contact cu clientul, urmând ca anual să efectueze mentenanța halei și să asigure întreținerea produsului livrat.

MĂ BAZEZ PE FRISOMAT

Iată că am făcut-o și pe asta! Gata! Totul e pus pe hârtie. Deși inițial am plecat la drum cu așteptări eronate, visând la cărți pe bandă rulantă în mai puțin de două luni, cei de la Frisomat mi-au dat un termen de finalizare de șase luni. Aceștia au luat în calcul toate aspectele, de la proiectare și suport în obținerea autorizațiilor, până la materializarea efectivă a proiectului. Am apreciat faptul că și-au luat timp să-mi dea un termen real, bazat pe cercetare și informații exacte.

M-a cucerit seriozitatea și comunicare la nivel înalt din cadrul companiei și deschiderea față de client. În concepția mea, comunicarea este modalitatea de a evita erorile de judecată, neînțelegerile, și așteptările nerealiste.

Proiectele trecute spun totul despre reușitele Frisomat, iar eu tare îmi doresc să mă aflu acolo, pe panoul de onoare. Editura mea cu tipărire in-house va fi minunată, cu un sediu în culori pastel și toate utilitățile necesare, cu ferestre mari pentru a ne bucura de lumină naturală la producție și în birouri, dar ferit de soare în depozitul de carte, așa cum ar trebui.parteneriat frisomatMă bazez pe Frisomat să-mi protejeze visul, așa cum a făcut-o cu sute de alte visuri înaintea acestuia. Iubitele mele cărți editate din alte limbi sau trepte de debut pentru scriitori români ce abia așteaptă să strălucească vor avea un adăpost sigur. Între pereții metalici a căror trăinicie dovedită m-a convins îmi voi depozita visul, și-l voi ajuta să crească.

Echipa Frisomat România are tot ce îi trebuie pentru a excela. Cu toții se bazează pe dedicare, profesionalism și comunicare, și pe colaborări ce contribuie la un scop comun: creșterea personală și profesională, în cadrul unei dezvoltări economice la nivel de țară. Și dintr-o astfel de comunitate mi-aș dori să fac parte oricând!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021, sponsor Frisomat.

Surse foto/video: frisomat.ro, Facebook Frisomat Romania, YouTube Frisomat; fotografiile au fost editate în Canva & Photoshop.

 

Te-ar putea interesa

Urmărește discuția
Notificări
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments