ZONA ZERO

Toți pentru unul, și unul pentru toți – Mic tratat de… grijă

grija-pentru-cei-care-au-grija
Reading Time: 4 minutes

Comunitatea este un organism viu. Respiră, suferă, se bucură prin noi, și cunoaște consecințele acțiunilor noastre. Suntem legați de semenii noștri în mod inevitabil, și nu doar în măsura în care interacționăm cu aceștia, ci ca un tot unitar format din mici module care robotesc zi de zi încolo și-ncoace: aparent, fără nicio legătură, dar conectați la nivel atomic.

Suntem UNUL, și trebuie să avem grijă de noi, de cei din jur, de societate, cu toate sistemele ei, de planeta care ne menține în viață. Trebuie să avem grijă, la fiecare pas, să nu deranjăm echilibrul fragil în care toate particulele ce formează ACASĂ s-au aranjat atât de bine. Dar ce este, de fapt, această grijă?

GRIJA PENTRU NOI

Încă de mici auzim de ea din gura părinților sau a bunicilor atunci când vrem să escaladăm un gard sau când ne avântăm în gol, sărind poznaș de pe cea mai înaltă treaptă. Încă din copilărie suntem învățați să „avem grijă”: când traversăm strada, când alergăm, când înfulecăm ceva fierbinte. Mai târziu, la maturitate, partenerii ne șoptesc duios să avem grijă de noi atunci când plecăm la serviciu, când pornim într-o călătorie, sau când ne urcăm pe scară pentru a vărui tavanul.

Deși instinctul de supraviețuire ne este înscris ireversibil în codul genetic, spre deosebire de acesta, grija pentru noi se învață, ca o lecție repetată îndelung. Ne este insuflată constant de-a lungul existenței, este încurajată de confort și stabilitate financiară, și prinde rădăcini adânci cu fiecare zi ce trece.

GRIJA PENTRU CEILALȚI

Însă pe cât de puternic este acest sentiment de conservare în noi, pe atât de puțin simt că se pune accentul pe grija pentru ceilalți. Conceptul de mindfulness este pe jumătate străin societății noastre, și acest „fiecare pentru el” devine tot mai evident cu cât urcăm tot mai sus pe culmile civilizației și dezvoltării. Parcă acordăm tot mai puține resurse aspectului uman al acțiunilor noastre, iar asta nu poate să ducă la nimic bun.

mana de ajutor

Tocmai de aceea, cred că doar prin puterea exemplului vom reuși să evoluăm. Îmi pun toate speranțele în oamenii care pot schimba ceva, în companiile autohtone cu vechime și influență pe piață, care au înțeles că implicarea în comunitate este cheia unui trai prosper și împlinit pentru noi toți. Farmec este unul dintre acești titani ce și-au păstrat valorile neatinse de trecerea timpului, o companie care ne inspiră constant cu demersurile sale. Și au tot respectul nostru pentru asta!

GRIJA PENTRU CEI CARE AU GRIJĂ

Fiind cel mai mare producător român de cosmetice, Farmec s-a dezvoltat într-un mod inedit de-a lungul anilor, împletind grija pentru frumos și sănătate în formula perfectă de care avem nevoie pentru a face primul pas spre o schimbare în bine. În culisele campaniilor bine gândite se întrevede o echipă cu o misiune clară: să ne învețe totul despre această GRIJĂ—pentru noi, pentru ceilalți, pentru natură—în toate formele sale, prin practică, acțiuni de bun-simț, și informare.

Și poate cea mai amplă misiune pe care și-au asumat-o este producția de biocide și de igienizante pentru mâini pe bază de alcool 70%, produse ce vin în completarea portofoliului lor actual pentru a face față provocării COVID-19 cu care ne confruntăm în această perioadă. Realizate în regim de urgență, igienizantele pentru mâini întâmpină nevoia acută de astfel de produse pe piața românească, materia primă necesară fiind mult mai dificil de găsit decât înainte.

produse-igienizante-noi-farmec-4-1024x1024

Am admirat rapiditatea cu care au pus totul în mișcare, scopul lor unic fiind să pună la dispoziția întregii populații produse vitale pentru sănătatea noastră în această criză pe care o traversăm. Am aplaudat prioritățile pe care și le-au setat cu privire la fabricarea produselor biocide și igienizante care ne lipsesc, îndreptându-se cu pași siguri spre rezultate concrete, și susțin vădit inițiativa lor de a avea grijă în primul și-n primul rând de cei care au grijă. Personalul instituțiilor aflate în prima linie au nevoie de tot ajutorul în lupta cu acest inamic necunoscut venit să ne zguduie echilibrul medical, emoțional, economic și social pe care ni-l clădiserăm. Dar nu-l vom lăsa să ne doboare. Împreună suntem puternici, și avem cu noi exemple demne de urmat.

„Iubirea este grija activă pentru viaţa şi creşterea a ceea ce iubim.” Erich Fromm

Mi-ar plăcea să văd mai multe inițiative de genul acesta, acțiuni care STRIGĂ, în loc să șoptească; mai mult bine, nedeghizat; mai multă informare a maselor. M-ar inspira grozav proiecte în care cei tineri sunt învățați să le pese, să fie proactivi, proiecte în care sunt ghidați responsabil spre o mentalitate în care omul e una cu întreaga comunitate, și nu doar un individ disparat care-și duce traiul în propria bulă. Pentru că de aici pleacă totul.

Mințile tinere vor stăpâni lumea—trebuie doar ca noi să sădim în ele semințele potrivite pentru un viitor strălucit, verde și responsabil, în care comunitatea primează. Ei sunt următorii oameni politici, chimiști, oameni de afaceri, profesori, antreprenori; ei sunt următorii „zidari” ai acestei lumi, următorii fondatori ai companiilor care contează, companii cu principii bine înrădăcinate, companii implicate în demersuri benefice pentru noi toți.

minti tinere

Fiecare om contează, de la mic la mare. Fiecare dintre noi poate face primul pas spre schimbare—trebuie doar să privim către cei care dau o mână de ajutor, și să luăm aminte. Să ascultăm. Să înțelegem că doar acționând, vom face diferența. Să nu uităm că suntem parte din lumea asta largă, la fel cum și ea e parte din noi, cu fiecare fir de nisip dus de vânt, cu fiecare susur de apă, cu fiecare râset de copil. Să nu uităm să avem grijă de tot ce iubim: de noi, de ei, de lumea-ntreagă.

1200px-Farmec_logo.svg

 

 

 

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, sponsor Farmec.

*Surse foto: Farmec, Freepik – licență premium.

Te-ar putea interesa

Urmărește discuția
Notificări
guest
1 Comment
cel mai vechi
cel mai nou
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Proba 15. Grija pentru cei care au grijă
4 ani

[…] Toți pentru unul, și unul pentru toți – Mic tratat de… grijă […]