GOURMANDERIE

Când te vizitează celebritatea – O rețetă de Paște vedetă pentru invitatul visurilor mele

Când te vizitează celebritatea - O rețetă de Paște vedetă pentru invitatul visurilor mele
Reading Time: 7 minutes

La noi, Paștele a fost mereu petrecut în familie. Nici nu îmi mai aduc aminte când am avut ultima oară invitați. Anul acesta nu trebuia să iasă din tipar, dar iată că iepurele sare de unde nu te-aștepți, și m-am trezit cu cel mai neașteptat invitat la masa de Paște.

Totul a pornit de la a doua vizionare a filmului „The Two Popes”, un film de nota 20 în care genialul Sir Anthony Hopkins își exercită pentru a nu știu câta oară carisma. Nu sunt doar o fană înfocată a actorului, e mai mult decât atât. L-am admirat întotdeauna pentru cine e el după ce lasă să cadă masca rolului jucat, și recunosc, de multe ori mi-am imaginat chiar o cină la lumina lumânării alături de el. Nu mă judecați!

Anthony Hopkins m-a atras mereu prin inteligență, prezență scenică, prin faptul că și-a adus mereu cu el ceea ce îl face să fie propria sa persoană în fiecare rol. Nu strică nici acea doză de nebunie pe care o afișează atât de nonșalant, și nici ușurința cu care își găsește cuvintele de fiecare dată. 

Ei bine, săptămâna trecută am pierdut un pariu și am ajuns să îl invit în mod oficial, pe Instagram, cât se poate de public, pe domnul Hopkins acasă la noi. De Paște. Evident, nu mă așteptam să și accepte! Nu mă așteptam să vadă nici măcar micul meu tag într-o mare de notificări social media. Dar există un Dumnezeu!

Masa de Paste cu vedete

Masa de Paște cu vedete; sursa foto Instagram propriu, twitter @AnthonyHopkins

UN INVITAT LEGENDAR LA MASA DE PAȘTE

Acum că mi-am revenit din șoc—glumesc, nu mi-am revenit încă, trebuie să mai treacă vreo 2-3 ani—realitatea faptului că o astfel de celebritate îmi va călca pragul m-a lovit. Ce să gătim? Cum să ne organizăm ca să fie totul perfect? Noroc cu gama de electrocasnice Franke, care nu m-a lăsat niciodată la greu. 

Amintindu-mi că am acces la tehnologii de ultimă oră și funcționalități extrem de practice, nu-mi mai rămâne decât să pun cap la cap un meniu de preparate pe care le îndrăgim. Și ca să-i arătăm marelui Hopkins cum se petrece la noi de Paște, va sosi dis-de-dimineață, pentru a petrece întreaga zi cu noi! 

Niblo, pisica sa, se va bucura de compania pisicilor noastre, în timp ce noi ne vom delecta cu tot ce-i mai bun într-o casă. Am de gând să impresionez, dar într-un mod autentic. Nimic „over the top”, nimic din ce setul nostru compus din plită și cuptor Franke nu pot rezolva în cel mai scurt timp.

REȚETE TRADIȚIONALE DE PAȘTE CU UN TWIST

Ne-am gândit în spate, la toți anii în care am gătit cot la cot bunătăți, și am ales câteva rețete tradiționale de Paște, alături de 2-3 cu un aer mai „modern”. Și știu sigur cu ce vom da lovitura! 

Rețete tradiționale de Paște

Retete tradiționale de Paște; sursa foto proprie, franke.com

Se poate să-i placă și rețeta de salam de biscuiți cu ciocolată la care am ajuns după zeci de ajustări, care sper să facă furori. Noi suntem fani înrăiți! Dar eu mă bazez pe altceva. Nu, nu e vorba de cozonac, pe care sunt sigur că l-a mai mâncat în varianta babka sau baigli. Deși al meu se rupe fâșii-fâșii, chit că e frământat în mașina de pâine! Dar să începem cu începutul. 

După un mic dejun câmpenesc, cum se zice pe la noi, la ora prânzului chiflele mele cu lapte vor încununa cu succes amestecul secret de carne de sarmale, „moștenit” de la bunica. Pe ăsta nu vi-l spun oricât m-ați ruga! Mai ales că am două secrete în cuptor de data asta: cel pentru sărmăluțe clasice, și cel pentru sărmăluțe vegetariene. E musai ca ambele să aibă alături smântână, ardei iute murat, și un țoi de țuică de prună de stă mâța-n coadă. 

Vă întrebați de ce vegetariene? Cum să vă explic, îmi venea cam câș să-i dau lui Hopkins carne. Sau miel. Bine că nu mâncăm! Nu de alta, dar „Tăcerea mieilor”, știți voi. Plus că e vegetarian. M-am gândit la eterna glumă cu ficat, fasole boabe și Chianti, dar am preferat să las omul să se relaxeze. Poate mai vine pe la noi dacă se simte bine. Fingers crossed!

Cu atâtea feluri de mâncare voi abuza puțin de funcționalitățile noului cuptor Franke pirolitic Maris, care mă scapă de-o grijă de fiecare dată când trebuie să gătesc mult, și am invitați. Funcția multicooking este tot ceea ce am nevoie pentru eficientizarea timpului petrecut în bucătărie. La urma urmei, aș prefera să-l petrec la un pahar de vorbă cu Hopkins! 

Pranzul de Paste intr-un cuptor Franke

Prânzul de Paște într-un cuptor Franke

MENIU DE PAȘTE FĂRĂ MIEL

Ne-am gândit ca piesa de rezistență să fie servită la sfârșitul mesei de seară. La noi în familie, cina este masa principală din întreaga zi de Paște. Știți voi, câte bordeie, atâtea obiceiuri! 

Pentru că nu mai mâncăm miel de câțiva ani, am făcut tot posibilul să găsesc rețete delicioase de pui sau porc care pot fi gătite la o astfel de masă importantă pentru noi. Puiul întreg la cuptor este preferatul nostru, și iese suculent, cu crustă crocantă, exact așa cum trebuie. Pe lângă pui va trebui să prepar și o porție de somon cu miere și asparagus, pentru dragul de Anthony. Ceea ce e OK. Grație funcționalității gamei de electrocasnice Maris, voi rezolva și puiul, și peștele dintr-un foc.

Dar haideți să vă împărtășesc câteva tips & tricks pentru o cină de vis. Secretul puiului minune stă în a-l pune cu o seară înainte, pentru 3-4 ore (nu mai mult!), într-o saramură care îl va frăgezi de minune! După ce îl scot din acest amestec, îl șterg bine cu prosoape de hârtie și îl las la frigider peste noapte, descoperit. Astfel obțin cea mai crocantă piele! Bineînțeles, înainte de a-l băga la cuptor, îl frec bine peste tot, inclusiv pe sub piele, cu un amestec de unt și mirodenii.

Rețetă saramură pui:

  • 700 ml apă
  • O lingură zahăr
  • Două linguri sare

Lângă pui voi pune câteva boluri cu salată de ciuperci cu maioneză și usturoi, la care adaug pe ascuns castraveciori murați. Zic pe ascuns, pentru că lui Andrei nu îi plac, dar habar nu are că îi mănâncă. Shht! Sigur va gusta și Sir Hopkins din salata mea!

REȚETA DE PAȘTE VEDETĂ

Rețeta de Paște vedetă a periplului lui Sir Anthony în bucătăria a doi gurmanzi fără pereche va fi, însă, pasca fără aluat cu ciocolată. O rețetă simplă, pe care am preluat-o de la Jamila. Noi o facem cu esență de rom, și câteodată cu esență de portocală. Iese delicios de fiecare dată!

Rețetă Pască fără aluat cu ciocolată după Jamila

Rețetă Pască fără aluat cu ciocolată după Jamila; sursa foto proprie

De când am încercat-o prima oară, această rețetă a înlocuit varianta clasică, și o ajustăm mereu după preferințe. Ne place să ne distrăm în bucătărie; de multe ori se lasă cu râsete și ceva spart, dar rezultatele muncii în echipă sunt întotdeauna satisfăcătoare.

M-am gândit la această rețetă pentru a încheia seara, pentru că merge perfect cu un vin, având o bază de brânză cremoasă, și are un gust pregnant de ciocolată. Aromele se întrepătrund excelent și, după câteva ore la frigider, pasca fără aluat cu ciocolată ajunge la o textură aparte și un gust inedit. Câteodată punem și stafide, dar de data aceasta am ales să nu.

Fiind un om care apreciază lucrurile „altfel”, sunt sigură că minunatul Anthony Hopkins va aprecia și această prăjitură de ciocolată cu un twist. Între timp, am făcut încă o dată rețeta, așa de control. Plus că nu mai aveam nimic dulce în casă, prilej de suferință pentru unii dintre noi.

I-am trimis și ilustrului invitat meniul, și mi-a mulțumit pentru grija de a introduce peștele și sarmalele vegetariene în meniu. Am roșit până în vârful urechilor!

SĂRBĂTORI LUMINATE ÎMPREUNĂ

Să știți că aseară, după ce am terminat de pus țara la cale, l-am și visat! Se făcea că a venit cu avionul privat și a aterizat pe casă (!), încă de la ora 5 dimineața. M-a prins în pijamale, dar nu-i bai! Am luat cel mai trăznit mic dejun împreună, în foișorul din spatele casei, și la ora 10 era deja Paștele (??) și eu nu aveam nimic pregătit. Dezastru! Chiar și acum simt stresul din vis!

Am reușit cumva să mă țin de meniu, și totul a mers la uns până la urmă. Am râs, am și dansat, și Sir Anthony ne-a cântat o melodie de duminică la pian, cu obișnuiește să facă și la el acasă. Senzația cu care am rămas a fost indescriptibilă. Abia aștept!

Mai ales că visul meu s-a sfârșit cu el mâncând mai mult de un sfert din pasa cu ciocolată, Niblo nu mai voia să plece de la noi, și chiar devenisem cuscri de pisici, ca să fie treaba treabă! Primisem și un autograf exclusiv pe cartea sa preferată. O nebunie!

Visul meu cu Anthony Hopkins; sursă foto Twitter @AnthonyHopkins

Mai sunt trei săptămâni până la marea întâlnire, și deja se instaurează un sentiment de siguranță înăuntrul meu. Nu sunt eu cea mai sigură pe sine persoană din lume, dar după ce l-am urmărit îndeaproape, știu că OMUL Anthony Hopkins s-ar integra perfect în familia mea. Cu modul său de a fi, ne-am trezi cei mai buni prieteni! 

Revin cu vești despre întâlnirea secolului. Țineți-mi pumnii!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021, sponsor Franke.

Surse foto: frankemagazinonline.ro, franke.com, fotografii proprii, prelucrare Canva.

Surse video: video propriu, sunet Envato Elements cu licență non-exclusivă, internațională, cu drept de folosire pe YouTube și nu numai.

Te-ar putea interesa

Urmărește discuția
Notificări
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments