CU CARTE LA CAP

Păpușarul din Cracovia, R. M. Romero – Păpuși și gloanțe

papusarul-din-cracovia
Reading Time: 3 minutes

Din când în când aleg o carte după copertă și ilustrații, iar Păpușarul din Cracovia a fost una dintre aceste alegeri—și bine am făcut îndreptându-mi atenția spre ea! Deși eu am citit volumul în engleză, acesta este tradus și la noi și a apărut la editura RAO. Recomand cu căldură Păpușarul din Cracovia, deoarece este o carte ”altfel”; viziunea asupra războiului și a conflictelor interumane în general este una diferită față de cărțile ce aparțin acestui gen și mă bucur să o am în bibliotecă!

RECENZIE PĂPUȘARUL DIN CRACOVIA

Printr-o paralelă inedită între Cracovia celui de-Al Doilea Război Mondial și minunata lume de zahăr a păpușilor, Păpușarul din Cracovia tratează în ipostaze de basm subiectul sensibil al cruzimii umane. Fie ei păpuși sau oameni, locuitorii ambelor tărâmuri cad în disperare odată ce sunt puși față-n față cu invadatorii—ființe lacome și pline de prejudecăți—iar războiul le răpește, rând pe rând, toate lucrurile dragi sufletului lor.

Karolina remembered all too clearly what it had been like to be caught in the terrible gnashing teeth of history with nowhere to run.

Și poate face cineva ceva pentru a opri tăvălugul de fier al morții? Mulți ar spune că este imposibil să muți munții din loc, dar cu toții avem un strop de magie în noi; contează doar să vrem să o folosim pentru a face ceea ce este corect. Contează doar să ne pese de mai mult decât de propria persoană, și puterile noastre se vor dezlănțui în slujba binelui.

An entire lifetime spent without believing in anything marvellous would be gloomy and dull.

Alături de oameni cu inimi mari, de șoricei viteji din vatelină și Peter-Pani urbani, pornim într-o aventură din alte lumi, înfruntând ororile și nedreptățile nesfârșitei lupte pentru putere și supremație a omului. Simplitatea scenelor de poveste este cu atât mai potrivită să servească drept fundal pe care nemții își desfășoară actele de cruzime, în paralel cu prietenii lor din lumea păpușilor, necruțătorii șobolani. Totul e clar și sumbru, odată  pus în constrast cu lumea inocentă a copiilor și a jucăriilor lor. Răul iese în evidență ca o pată de cerneală pe o coală velină dintr-un caiet nou început—e imposibil să nu-l vezi, să nu-l simți făcându-și loc în inimi și în minți neștiutoare.

Beyond the tombstone gates, the world seemed to dim. It was as if the sun itself had been ordered not to shine behind the ghetto walls.

Iar Karolina, o păpușă vie, își duce existența chiar în mijlocul acestui rău ce se răspândește cu viteză în ambele lumi. Păpușa are darul de a țese dorințe în hainele semenilor ei, dar asta doar pe tărâmul lor; aici, în Cracovia, însă, ea își descoperă noi abilități pe care și le dezvoltă alături de cei ce-i vor deveni nedespărțiți—căci dragostea se poate înfiripa oriunde, atâta timp cât există o urmă de suflet rămasă printre ruinele unei făpturi.

Karolina couldn’t always predict what the Dollmaker would do, but she understood his heart well; she felt as if she had a map of it inside her own. For it wasn’t only the cobblestone streets of Krakow that needed to be navigated. People could be like labyrinths too.

Legăturile formate în această călătorie sunt unele ce merg dincolo de viață, pe tărâmuri unde nici oameni, nici păpuși nu pot ajunge până când nu va fi timpul lor să meargă în lumină. Prietenii trainice se leagă printre pagini, se plătesc datorii de viață și de moarte, și noi începuturi se conturează pentru fiecare erou, în lumea aceasta sau în cealaltă.

Păpușarul din Cracovia este despre alegerile mele și ale tale, despre cine am fost și cine alegem să fim în continuare, despre alb și negru și griul dintre ele; este despre curaj, acceptare, dăruire de sine și puterea de a nu da înapoi în fața nedreptăților vieții; este despre magia din noi, care ne ghidează pe cărări neumblate și ne ajută să dăm tot ce avem mai bun. Tu cine vrei să fii în viață?

How many witches start out as princes and princesses?
More than anyone would like to think, he said.

Te-ar putea interesa

Urmărește discuția
Notificări
guest
2 Comments
cel mai vechi
cel mai nou
Inline Feedbacks
View all comments
Oana - Crâmpeie de suflet
Oana - Crâmpeie de suflet
5 ani

Chiar e minunată coperta, iar romanul pare la fel de frumos. Felicitări pentru recenzia minunată!