ZONA ZERO

Povestea unui stil inefabil – Incursiune în lumea OUTLET & Second hand

povestea-unui-stil-inefabil-incursiune-in-lume-outlet-second-hand
Reading Time: 6 minutes

Moda a fost mereu mai degrabă o modalitate de a mă exprima, decât de a fi în trenduri. Din punctul acesta de vedere am fost întotdeauna o rebelă, și mi-am adus propriul „je ne sais quoi” în outfitul purtat, transformându-l de-a dreptul.

Stilul personal este cireașa de pe tort care îmi pune în valoare unicitatea, și nu am stat niciodată prea mult pe gânduri în ceea ce privește ce „ar trebui să îmbrac”. Iar asta pentru că eu fac shopping cu inima. Și nu există alegeri greșite.

Știi cum, atunci când cauți un cadou, se petrece acel „click” în momentul în care ALESUL îți iese-n cale? Exact așa sunt eu cu articolele de vestimentație. Cumpăr ce simt și ce mi se potrivește. Și chiar nu contează de unde, sau de la ce brand sunt.

DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE

Sun fan second hand încă din adolescență, și pe atunci astfel de comercianți erau o raritate la mine în oraș. În timpul liceului eram chiar invidiată pentru outfiturile cu care defilam în fiecare zi. Deși aliniate la regulile școlii, găseam mai mereu haine și accesorii inedite care să mă scoată din anonimat. Era musai ca măcar un element din ținuta mea să atragă privirile.

Țin minte că în perioada aceea purtam mult fuste plisate, la care adăugam curele sau lănțișoare pentru a le accesoriza, și am avut chiar câteva luni în care devenisem fan papioane și gulerașe din dantelă, o modă care a revenit abia acum câțiva ani și pe meleagurile noastre.

fusta plisata evernisaj

Nici acum nu pierd vreo ocazie de a vizita magazinele second hand, în special pe cele care știu că aduc articole deosebite. Mai nou, acest trend a trecut și în online, și hainele potrivite mă pot găsi fie pe site-uri online, precum Evernisaj, fie pe pagini de social media dedicate pe care le urmăresc cu interes.

Și spun „mă pot găsi” pentru că așa se întâmplă de când mă știu. Toate elementele garderobei mele m-au găsit ele pe mine, nu invers. Fie expuse sclipitor într-o vitrină, fie făcându-mi cu ochiul dintr-un colț de material ascuns sub alte haine, dar m-au găsit. Și le-am iubit din prima! Iar dacă e ceva ce-mi place enorm la ele, acela este felul în care mă ajută să-mi scriu povestea, piesă cu piesă.

NARNIA DIN DULAPUL SECOND-HAND

Pentru mine, compatibilitatea cu o linie vestimentară nu ține doar de potrivirea unei haine pe corp. Aici personalitatea intră în joc și, mulându-se pe starea de spirit din perioada respectivă, își setează repere. E fascinant cum ajung să-mi atragă atenția doar hăinuțe și accesorii care mai că nu au scris numele meu pe ele. Această potrivire de la prima vedere este rarisimă, din câte aud de la prietenele mele. Însă eu cred că doar îmi ascult un pic mai bine instinctul când am în față o potențială ținută.

Și uite-așa se întâmplă magia! Inima începe să bată mai repede, ochii cercetează curioși, creierul spune „da!” și se deschide portofelul. Strategia asta m-a purtat prin câteva „faze fashion” până acum, inclusiv prin faza „all black”, în care dacă deschideam dulapul, vedeam numai negru în fața ochilor. După cum se observă, atitudinea nu era mai prejos! Dar nu m-a ținut mult, și am trecut la sentimente și țesături mult mai colorate. Nici acum nu bag mâna-n foc că mi-am definitivat stilul vestimentar în ceva ce nu va mai suferi decât schimbări minore. La urma urmei, de ce aș face asta?

haine negre

Stilul nu este un râu care curge liniștit într-o singură direcție. Stilul personal e ceva ce curge în TOATE direcțiile, inclusiv înapoi, și poartă cu el sedimentele firii noastre. Adevăratul stil vestimentar se formează fără să știi. Pe nesimțite te îmbracă în animal print sau în imprimeuri înflorate, chit că tu îți juraseși că nu vei purta „așa ceva” în viața ta.

Stilul personal e fluid, aproape magic, și în asta stă întreaga sa frumusețe—în capacitatea de adaptare, de transformare în ceva nou, ceva al tău. Pentru că răspunde la emoțiile tale, la așteptările de peste zi, la dorința de a fi mai bun; chiar dacă tu nu vezi asta, în ceea ce porți stă mare parte din ce simți pe dinăuntru și din ce îți dorești de la viață.

ȚINUTE PE PLACUL INIMII

Deși mă uit cu jind la ținutele „ladylike”, care pun în valoare tot ce are mai frumos o femeie, această abordare vestimentară e doar uneori „a mea”. Am momentele mele de glorie când scot tocurile de la naftalină și defilez mândră într-o rochie vaporoasă și foarte feminină, dar marea majoritate a timpului altele sunt piesele vestimentare care mă definesc.

Mă îmbrac cum îmi șoptește sufletul, și de multe ori acest lucru e invers proporțional cu cât de proastă îmi este ziua. Dacă vreodată ne întâlnim și sunt machiată cu simț de răspundere, port haine provocatoare, și am la mine una dintre puținele genți femei pe care le dețin, spre deosebire de eternul rucsac, atunci CHIAR am o zi infernală.

rucsac dama

Pentru că sunt mai mereu pe fugă, nu-mi lipsesc blugii și tricourile din garderoba de peste an, iar tenișii și adidașii colorați sunt la ordinea zilei. Petele de culoare mă aduc mai aproape de soare chiar și în cele mai întunecate momente, și nu renunț aproape niciodată la ele.

Din sfera casual am dulapul plin de cămăși fine de vară, rochițe nepretențioase, care nu au nevoie de fierul de călcat, fuste scurte și jucăușe. Îmi place să mă îmbrac repede în ceva care sigur îmi va sta bine, de aceea pot spune că am foarte multe articole vestimentare care se potrivesc cu alte zece din dulap. Astfel, știu sigur că voi face alegerea potrivită într-o clipită, orice mix-and-match aș aborda.

HAINE ORIGINALE OUTLET PENTRU UN STIL IEȘIT DIN TIPARE

Fiecare articol de vestimentație sau de încălțăminte înseamnă ceva pentru mine și are o unicitate aparte. În special lucrușoarele găsite în magazinele second hand sau outlet, fără de care garderoba mea ar suferi o severă lipsă de autenticitate. Afaceri precum Evernisaj chiar le îmbină cu succes pe ambele, creând o platformă accesibilă pentru a-ți completa stilul cu piese vestimentare, încălțăminte și accesorii originale.

Nu de puține ori am regăsit branduri renumite internațional și haine din materiale calitative, cu croieli de top, în regim outlet. Chiar am fost clienta fidelă a unui astfel de magazin cât timp am locuit în afara țării, și multe dintre obiectele de îmbrăcăminte achiziționate atunci le am și în ziua de azi.

haine outlet

Fie că e vorba de o textură atipică, de o croială „altfel”, sau de elemente vizuale care creează dorința de a afla mai multe despre persoana care ar purta un astfel de obiect vestimentar, multe dintre lucrurile pe care le port se remarcă printr-un „ceva” fermecător. Puține s-au aliniat trendurilor de-a lungul timpului, însă absolut toate s-au aliniat persoanei care sunt. Iar asta spune totul despre ceea ce aleg să îmi îmbrace trupul.

SUSTENABILITATE & SLOW FASHION ÎNTR-O GARDEROBĂ DE POVESTE

Nu a fost nicicând mai ușor să excelezi în stil, cum este astăzi. Cu atâtea opțiuni sustenabile la îndemână, e imposibil să nu te poți raporta inclusiv la conceptul de slow fashion, ajutând planeta să respire și adăugând articole care sunt 100% TU garderobei.

Magazinele outlet și second hand fac parte din această mișcare de evitare a risipei, elementul de sustenabilitate adăugând valoare produselor de îmbrăcăminte, încălțăminte, și accesoriilor achiziționate prin intermediul lor.

Într-o lume aflată în continuă mișcare, unde este „în trend” să nu mai repari, ci să înlocuiești, să nu mai uzezi, ci să arunci la prima ață descusută, mișcarea slow fashion ne îndeamnă să fim mai responsabili, să ne oprim din alergat și să ascultăm.

Povestea hainelor găsite într-un second hand e unică și poate continua cu povestea ta. Soldurile vândute în outleturi, deși considerate „old news”, sunt practic mici copii ce abia fac primii pași în lumea modei; cu toate astea, sunt articole „depășite”.

slow fashion

Oare când am devenit atât de frivoli? Când am uitat să privim mai departe de etichetă și de trend? Căci trendul e în noi. Noi înșine suntem, fiecare, câte un trend în schimbare. Iar asta ne face incredibil de frumoși!

De ce am vrea să purtăm cu toții aceeași bluză? Ne reprezintă, ea, oare, pe fiecare-n parte? La asta mă gândesc de fiecare dată când găsesc o fustă cu imprimeu inedit, o rochiță vintage, o gentuță unicat cu mărgeluțe cusute. Eu le mai dau o șansă acestor vestigii ale altor personalități, ecouri ale trendurilor trecute, și ele acceptă să mă cunoască. Împreună, trăim momente unice.

Povestea hainelor tale care e? Mergeți împreună în aceeași direcție, sau vi se despart drumurile la răscrucea dintre stil și trend, dintre nou și depășit?

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2021, sponsor Evernisaj.ro

Surse foto: unsplash, fotografii proprii, editare Canva

 

Te-ar putea interesa

Urmărește discuția
Notificări
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments